Rödbetshummus på svenska råvaror

Therese Ljungkvist, Hälsovetare

2 min läsning

Jag kliver in i mataffären och möts av en grönsaksdisk fylld av färger och variationer. Avokadoberget mitt framför näsan, rader av exotiska frukter, extrapris på sparris. Jag spinner iväg i mitt matplanerande och landar i en god matig sallad, det blir perfekt att skoja till med avokado, stekt sparris och vindruvshalvor. Nej just jäklar ja, det var ju det där med hållbarhet, jag har ju bestämt mig för att äta lite mer lokalt och låta säsongen bestämma vad som ligger på tallriken. Hmm… nje avokado har man hört inte är något höjdare för miljön, inte vindruvor hellre för den delen och den billiga sparrisen i september var förstås ifrån Egypten. Det går sådär med hållbarhetstänket.

Vad ska man stoppa i sin sallad om säsongen eller mataffären mest erbjuder rotfrukter, kål och gurka från Sverige? Hur skojar man till det med lite färre livsmedel och får det lika gott som dom hållbara restaurangerna lyckas göra med sina råvaror? Jag pratade med vår kära kock och matkreatör Fabian Axelsson och bad om hans bästa tips för att laga mega-god hållbar mat.

Han menade att man istället för att fokusera på begränsningar kikar på de väldiga möjligheter det finns bland våra grönsaker. Varje enskild grönsak går att variera och laga på många olika sätt och kan på så vis bidra till flera olika smaker och texturer i en och samma rätt. Genom att ta till knep och olika tillagningsmetoder så som att pickla, torka, mixa eller rosta så behöver du inte ha värst många olika råvaror för att skapa en spännande och god maträtt.

Fabian tar rödbetan som exempel, en rotfrukt som går att få tag på året om och som du kan göra massor av kul med. Skär den i tunna skivor (gärna på mandolin) och rosta i ugnen till krispiga rödbetschips att toppa din sallad med, pickla tunna skivor genom att lägga i en ättikslag eller testa något så enkelt som att koka hälften av betorna och rosta den andra hälften i ugnen och märk hur olika det smakar och ger variation till maträtten. En annan favorit vi ofta gör i Nordish-köket är Rödbetshummus. Gott och riktigt snyggt att toppa en sallad eller att ha som sås till rostade rotfrukter.

Och tänka sig, Fabian var på sitt bästa humör och bjussade på receptet för Nordish rödbetshummus. Kolla här:

RÖDBETSHUMMUS
250 g svenska gula ärtor (torkade)
250 g svenska rödbetor
½ dl äppelcidervinäger
1 klyfta vitlök
½ dl rapsolja
½ dl vatten
salt och peppar

1.    Blötlägg och koka gula ärtor och koka rödbetorna.
2.    Mixa ihop tillsammans med olja, vitlök och äppelcidervinäger.
3.    Tillsätt lite vatten i taget till dess att du fått en bra konsistens på hummusen.
4.    Smaksätt med salt och peppar.