Nordiska dieten eller medelhavskost?

Therese Ljungkvist, Hälsovetare

3 min läsning

Många är väl bekanta med "Medelhavsdieten", den må ha många år på nacken men nämns fortfarande ofta som världens hälsosammaste diet.

Medelhavskostens nyttighet ligger i att den innehåller mycket grönsaker och frukt, består av magert ljust kött så som fisk och kyckling och ger nyttiga fettsyror från olivolja, avokado och nötter. Men vi behöver inte åka till medelhavet för att hitta nyttig mat, de nordiska markerna ger oss en massa bra alternativ till dessa råvaror. Alternativen ger exakt samma hälsoeffekter men utan att belasta planeten onödigt mycket.

Säg HEJ till Nordiska dieten och upptäck att du både kan äta hälsosamt och hållbart på samma gång!

1.    GRÖNSAKER och frukt bör vi äta mycket av och yeye mitt i vintern kanske inte utbudet i Norden är magiskt, men nu på sommarn har vi inget att klaga på. Rotfrukter, broccoli, gröna blad, blomkål, gurka, tomat, lök, rädisor. Och hela året bjuds det en massa KÅL – värd att kalla supergrönsak med sitt höga fiber- och vitamininnehåll. Frukt och framförallt bär är vi inte heller så dumma på, skippa dyra och långfraktade alternativ och ät istället våra egna när det är säsong för det. Ännu bättre: plocka på dig ordentligt när det finns – frys in och njut hela året.

2.    NYTTIGT FETT förebygger bla hjärt- och kärlsjukdomar. Avokado är ett bra livsmedel ur näringssynpunkt och absolut utifrån att den innehåller omättat fett. Men ur ett hållbarhetsperspektiv är avokado en katastrof, avokadoindustrin skövlar regnskogar och kräver enorma mängder vatten, dessutom är det en väldigt känslig produkt som genererar mycket svinn. Omättat fett kan du istället hitta i oljor, i medelhavsdieten pratar man mycket om olivolja men svensk kallpressad rapsolja har minst lika bra innehåll som olivoljan. Dessutom har rapsoljan en god blommig och nötig smak som passar perfekt att dressa en sallad med.

3.    MAGERT KÖTT/PROTEIN hittar vi förstås också allra bäst på våra lokala marker. Nordiska proteinkällor kan vara fisk, kyckling, vilt och baljväxter. På Nordish tycker vi extra bra om den sistnämnda. Kika efter svenskodlade alternativ och skippa sojabönor eller sockerärtor från andra sidan jordklotet.

4.    KOLHYDRATERNA DÅ? Ja dessa nämns det inte jättemycket om i medelhavsdieten men det är klart vi ska käka kolhydrater. Ser man till vad som vanligtvis käkas omkring medelhavet så är det en hel del vitt ris och vitt mjöl i pasta och bröd. I Nordiska dieten hittar vi istället kolhydrater i form av rotfrukter och sädesslag så som dinkel, råg, havre och korn - alla näringstäta och fiberfyllda.

Flera av dagens kosthållningar och dieter tvingar en att välja sida mellan vad som är bäst för individen eller planeten. LCHF eller medelhavsdieten må säkert ha goda effekter på hälsan, men är långt ifrån hållbara med deras uppmanande till stora intag av kött eller exempelvis avokado. Då känns det viktigt och kul att lyfta fram den nordiska dieten och att det nemas problemas går att kombinera hälsosam och hållbart mat.