Matsvinn och Maträddning

Philip Axelsson, Grundare av Nordish Market

4 min läsning

Jag tänkte dela några tankar om vårt spännande maträddarprojekt nu när vi har varit igång en månad. För er som inte följt Nordish senaste tiden så driver vi tillsammans med Coop i Väst ett pilotprojekt där vi tillsammans räddar mat från butikerna Coop Landala, Coop Avenyn och Coop Friggagatan.

Rent praktiskt så funkar det så att vi på Nordish Market 3-5 dagar i veckan tar våra lastcyklar till de tre butikerna efter att vi har levererat ut alla våra luncher till kunder runt om i stan. Väl på plats i butiken så har Coops personal sorterat ut frukt och grönsaker som klassas som överskott av olika anledningar och därmed riskerar att bli matsvinn. Eftersom vi främst lagar mat med grönsaker och detta står för majoriteten av överskottet i butikerna så fokuserar vi på just frukt och grönt.

Sedan cyklar vi tillbaka all mat vi har samlat in och inventerar det i vårt kök. Kockarna, läs Fabian och Fabian, planerar därefter upp morgondagens meny där vi använder överskottsmaten vi har räddat tillsammans med närodlade, ekologiska grönsaker från de bönder, producenter och grossister vi redan arbetar med.

Mina lärdomar än så länge:

Först och främst så tycker alla vi som arbetar på Nordish att det är ett fantastiskt roligt projekt av många olika anledningar. För oss som är ute och cyklar är det kul att träffa personalen på Coops butiker som verkligen engagerat sig i att ta tillvara på överskottsmaten. För kockarna som arbetar i köket är det nästan som en liten julafton varje dag när vi kommer och lämnar maten, de vet aldrig vilka råvaror eller hur stora mängder de kommer få ta hand om. Detta gör att menyn och hela verksamheten måste vara både dynamisk och flexibel, något som passar oss perfekt.

Efter att ha deltagit på en superintressant workshop förra veckan tillsammans med bland andra Paul Svensson, Tareq Taylor, Coop, ICA, Chalmers och LogTrade så lärde jag mig att logistiken tillsammans med menysättningen kanske är de största utmaningarna i hela maträddarkedjan. Paul Svensson drev restaurangen ReTaste i Stockholm under 5 månader och hans lärdomar var just att det är utmanande för en restaurang att åka runt till butiker och samla upp mat och sedan ha så pass flexibla maträtter att man kan ta tillvara på alla råvaror. För oss på Nordish är situationen lite annorlunda eftersom vi är ett företag som lägger lika stor vikt på logistik som på matlagning. Vi kan alltså använda våra miljösmarta lastcyklar som redan rullar runt inne i stan för att samla upp maten. Detta bidrar därför inte till några extra transporter inne i stadsmiljön.

Under vår första månad så har vi samlat in drygt 1 ton överskottsmat och av detta har ca 10% varit dåligt. Resten har vi kunnat använda direkt i våra maträtter, eller så har vi fryst in, picklat och torkat för att använda senare. Anledningen att vi kan använda i princip alla råvaror vi samlar in beror på att vi på Nordish Food redan från start har byggt upp våra maträtter där de flesta ingredienserna är utbytbara från dag till dag. Detta beror på att vi arbetar med säsongsråvaror, och då kan skördarna och tillgången på olika råvaror skifta snabbt.

När vi gick in i projektet så trodde vi att vi skulle få ta emot grönsaker som var i rätt dåligt skick, för varför skulle det annars slängas? Vi kunde dock inte ha mer fel. Visst, en del grönsaker är dåliga och oanvändbara, men de allra flesta grönsakerna håller hög kvalitet och är dessutom ofta både ekologiska och svenska. Min analys är att butikerna beställer in nya råvaror i snabbare takt än man säljer ut allt och därför måste man skapa ny plats på hyllan. Detta känns ju såklart väldigt fel, men vad jag har förstått så säljer man helt enkelt inte så mycket frukt och grönt om hyllorna inte är välfyllda. Så här borde vi konsumenter tillsammans med butikerna kunna förändra vårt köpbeteende lite.

Avslutningsvis vill jag säga att Nordish Market just nu fokuserar på att testa och optimera maträddning i stadsmiljö. På sikt hoppas vi att vi eller någon annan aktör hittar bra system som fungerar även i mindre centrala lägen där transporterna blir längre och bör skötas med större fordon.

Det kommer fler uppdateringar när vi har kommit längre i projektet.

/Philip