Hållbara ljusglimtar i Coronamörkret.

Therese Ljungkvist, Kommunikatör

2 min läsning

Do not worry about the future, the real troubles in your life are apt to be things that never crossed your worried mind.

Nej vem kunde tro att vi hade en viruspandemi att vänta under 2020? Alla är vi drabbade av nuvarande läge, för oss på Nordish Market har Corona verkligen utmanat vår kärnverksamhet. Några av er har säkert liknande erfarenheter och alla delar vi framtidsoron, ovissheten, sörjandet och frustrationen, både på arbetsplatsen och i privatlivet.

Positiva förändringar

Det är en svindlande tanke att fundera på följderna av denna tid. Men låt oss bortse från de uppenbara negativa konsekvenserna en stund och istället blicka mot positiva förändringar som kan komma och som redan kommit. Den stora prövningen i att vara här och nu har för många genererat insikter i att det ändå är ganska skönt att inte vara fullsmockad med planer eller att man för första gången på länge får tid att reflektera över hur man har det och vill ha det.

I det stora ser vi bland annat hur luft och vatten-kvalitén blivit bättre på många tätbefolkade områden och att utsläppen av växthusgaser har minskat. Effekter som förvisso kommer att återgå när vi börjar leva som vanligt igen, men som förhoppningsvis kommer bära med sig lärdomar om hur vi människor påverkar miljön och klimatet, och en diskussion om hur vi gör en hållbar förändring.

Kristider genererar hållbar innovation

Framförallt har denna tid visat på att vi besitter enorma gemensamma krafter och kan åstadkomma underverk tillsammans. Vi på Nordish Market kunde bara drömma om att vi under 2020 skulle driva ett insamlings-initiativ som innebär att vi nu i 6 veckors tid omvandlat donationer till "hållbara pauser" – näringsboostande luncher för sjukvårdspersonalen.

Att prata om positiva effekter av Corona-pandemin är nästan provocerande och eventuellt "too soon", men det är helt klart något häftigt att se hur överlevnadsinstinkten vaknar och hur kristider snabbar på beslut och skalar av för att behålla kärnan. Och ordet hållbarhet känns mer relevant än någonsin just nu.

Är det hållbart att ha en fullbokad kalender vecka efter vecka? Är det hållbart att fortsätta utarma vår planet och köra på med business as usual? Är det hållbart att sjukvårdspersonalen går på knäna? Hur håller vi när det krisar som mest?