Finns det blå zoner för oss kontorsråttor?

Therese Ljungkvist, Hälsovetare

3 min läsning

Vill du bli 100 år? Om jag frågar mig själv så är det spontana svaret ja, men då vill jag ha hundra år med bra skjuts. Om livskvalitén dalar ordentligt redan vid 70 på grund av krämpor och sjukdomar vette tusan om jag vill sitta och vänta av 30 år till med hjälp av diverse mediciner.

Har du hört talas om de blå zonerna?

I vissa områden på jorden så lever människorna mätbart längre. På dessa platser blir en stor del av befolkningen 100 år eller äldre och dessutom så håller de sig friskare. Vad är hemligheten? Det forskas mycket i denna fråga och det är förstås ingen magi bakom, utan utmynnar i den livsstil som människorna på dessa platser har. Forskarna har ringat in några saker som verkar vara extra viktiga: hälsosam mat, fysisk aktivitet i vardagen och ett socialt nätverk. Något man hört förut? Ohja!

Men det handlar inte om att dessa människor spenderar timmar på gymmet, går på diet och tinderdejtar järnet.

Nej, deras aktiva livsstil, sunda kosthållning och sociala liv finns naturligt i deras tillvaro. Maten man äter är lokal och består mestadels av grönsaker, sparsamt med kött och knappt något vitt mjöl, socker och processad mat. Det är så som utbudet ser ut i dessa områden som mer eller mindre är bondesamhällen. Dessutom lever man sparsamt och äter sig inte mer än mätt.

I de blå zonerna rör människorna på sig i vardagen. De flesta lever traditionella liv där de arbetar på fältet, i trädgården eller tar hand om djuren. Och när det kommer till det sociala så värdesätts gemenskapen och umgänget högt i dessa områdens kulturer och man sätter familjens behov i första rummet.

Är ett hundraårigt friskt liv möjligt för en kontorsråtta?

Ja det vill jag tro. Att lära från de blå zonerna och som sagts i flera tidigare blogginlägg så spelar tillgänglighet roll. Genom att göra de hälsosamma/hållbara valen mer lättillgängliga och som en integrerad del i vår vardag blir möjligheterna större för oss.

Vår tjänst Nordish Outpost bygger helt på idén att den mest tillgängliga maten på kontoret ska vara bra mat. Spinn vidare på det, hur tiden som frigörs via din lunchleverans kan nyttjas till en lunchpromenad med din bästa kollega. Hur som helst har luskandet i de blå zonerna ännu en gång påmint om att det är i det lilla men kontinuerliga som vi skapar schyssta vanor och gör störst skillnad för vår hälsa.