Energiboost istället för matkoma - vi pratar hälsomat med Kristian Skarphagen.

Vi har pratat med Kristian Skarphagen som driver sitt träningsföretag med fokus på att hjälpa människor att prestera på topp – oavsett om de är elitidrottare eller någon som vill hålla sig stark och frisk i sin vardag. Som ni förstår har han koll på livsstilsfrågorna och som vi anade hade han många bra tankar och råd att dela med sig av.

Kristian tränar både NBA-, NHL-spelare och fotbollsproffs och det är självklart att dessa personer behöver ta hand om sina kroppar för att kunna prestera på topp.

"Alla de bra och uppbyggande sakerna som sker i våra kroppar av fysisk ansträngning händer MELLAN träningar och matcher, och kosten är helt klart avgörande i den processen".

Att maten spelar roll för prestationen gäller förstås inte bara för elitidrottare, utan vi kan nog alla känna igen oss i att förmågan att hålla energin uppe blir sämre om man ätit lite sisådär. Kristian säger det bra:

"Du tankar ju inte en bil med sand och sen blir förvånad över att den inte fungerar. Våra kroppar fungerar på samma sätt som bilen - ju bättre bränsle, desto bättre och längre fungerar dem".

Kristian lever själv ett aktivt liv och nämner att den tid och planering som krävs för att äta bra mat många gånger är en bristvara.

"Det smidiga med Nordish lunchlådor är att jag vet att det är proffs som satt ihop rätterna och tillagat maten, och istället för att få en blodsocker-dipp efter lunch så får jag mer energi. Min favoriträtt just nu är vildssvinsgrytan Emil från soppköket Slurp. Smakrik, het och perfekt att värma upp om jag vill äta den lite senare".

Kristians tips för hemmakontare.

Med en professionell tränare på tråden ville vi passa på att se om han hade några tips till alla hemmakontorare med stela ryggar. Kristian föreslog en bra idé om att dela upp arbetsdagen i 30-minuterblock, där man i varje block arbetar fokuserat i 25 minuter för att sedan pausa genom att röra på sig i 5 minuter. HÄR kan du se ett 3 minuters-klipp där han visar några effektiva övningar för musklerna som sitter runt höfterna, som Kristian menar många gånger är orsaken till att vi drabbas av ryggont.