Vad är en näringsberäkning och hur näringsberäknar man en lunch?

Therese Ljungkvist, Hälsovetare och Kommunikatör, 12 okt 2019

3 min läsning

Länge har det sagts att frukosten är vårt viktigaste mål, men vi på Nordish menar något annat. För många blir Lunchen det första ordentliga måltiden på dagen, och för vissa blir det inga fler lagade mål mat därefter. Desto viktigare blir det då att lunchen ger kroppen vad den behöver. En torftig pastasallad, en stabbig macka eller ett snabbmatsalternativ är sällan varken näringsrika eller mättande. En bra lunch kan vara avgörande för dagens fortsatta energinivå och mående. Rättare sagt – en bra lunch gör dig gött!

Vi är lite nördiga och väldigt intresserade av bra mat och har roat oss med att näringsberäkna våra rätter, detta för att säkerställa att vi håller den nivå av näringsrik mat som vi önskar.
En näringsberäkning innebär att man räknar ut exakt vilka näringsämnen maträtten innehåller och hur fördelningen av exempelvis kolhydrater, protein och fett ser ut, eller hur andelen mättat (mindre bra) och omättat (himla bra) fett ser ut. En näringsberäkning genererar en massa siffror och avancerade begrepp men redovisar i det stora hela hur maten får oss att må, hur mätta vi håller oss på den och hur den bidrar med viktiga vitaminer och mineraler.
Det finns vissa riktlinjer att förhålla sig till för att måltiden ska anses ”hälsosam” eller för att exempelvis förtjäna nyckelhålsmärkningen. ”Nyckelhålsmärkningen” kanske inte klingar så sexigt i dina öron, men den ger ett bra hum om maten håller sig inom hälsosamma ramar eller ej. En bra måltid bör inkludera alla energikällorna kolhydrater, fett och protein. Där kolhydraterna bör vara fiberrika och ge 6 g fibrer per 100 g, och sockerinnehållet ska vara lågt. När det kommer till fett bör maten inkludera mer omättat fett än mättat och man har en rekommendation som säger att det mättade fettet inte ska stå för mer än 10% av måltidens totala energiinnehåll.
En jämförelse mellan vår mat och en hamburgertallrik på en snabbmatskedja känns inte riktigt värdig, och ganska givet att det visar en stor skillnad i näringsinnehåll. Då känns de roligare att jämföra sig med andra bra matkoncept med liknande ambitioner som vi.Här har vi kikat på hur vi kycklingrätt står sig mot en bättre ceasarsallad från en välkänd cafékedja.

                                            Nordish Roasty Chicken            Ceasar Salad
Energi kcal/portion                                       442 kcal                      832 kcal
Kolhydrater                                                                25 g                                21 g
Fiber                                                                               13 g                Ej utskrivet
Tillsatt socker                                                             0 g                 Ej utskrivet
Fett                                                                                20 g                               60 g
Mättat fett                                                         2 g (4%)                    12 g (13%)
Protein                                                                         33 g                               48 g

</div>

Vår kycklingrätt ger nästan hälften i energimängd (kalorier) jämfört med Ceasarsalladen. Hur mycket kalorier man önskar i sin lunch är förstås helt och hållet utifrån personens energibehov, men 800 kcal på en måltid kan vara lite högt för en person som mestadels är stillasittande. Kaloriinnehållet är dock långt ifrån det mest intressanta i en näringsberäkning – utan här vill vi framförallt veta vad den mat man äter innehåller och en rätt på 400-500 kcal kan hålla en mer mätt och nöjd än vad en måltid på 800 kcal gör om den innehåller mycket fibrer exempelvis.
Nordish kitchens mat håller ett högt fiberinnehåll tack vare alla sina grova grönsaker och baljväxter, tyvärr finns det inget fiberinnehåll att jämföra med i denna ceasarsallad.Kikar man på fettet i vår maträtt så är de av bra kvalité tack vare att rättens främsta fettkällor är rapsolja och mandel. Vårt proteininnehåll är lite lägre än Ceasar-salladen, men gott och väl inom ramarna för vad som rekommenderas.
Vad vi inte ser i detta diagram och vad det inte gick att få fram några siffror på för Ceasarsalladen är måltidens innehåll av vitaminer och mineraler. Men visst är det häftigt att en Nordish-lunch ger mer än hela ditt rekommenderade dagsbehov av C-vitamin, nästan hälften av allt magnesium du behöver på en dag och en tredjedel av dagens rekommenderade järnintag?
Vi kan självsäkert säga att vår mat är näringsrik och mättande och en lunch från oss kan ses som en hälsoinsats för dig själv eller dina medarbetare.  JA vi är stolta och nöjda, och TACK för applåderna :wink:
</div>

Få uppdateringar från Nordish värld.

Ta del av våra spaningar, funderingar, nya maträtter och våra bästa lästips. Alltid med mat och hållbarhet i fokus.

Error Icon
Nordish Market logotype
Din delivery-korg är tom
Minsta ordervärde:200 kr
Totalt inkl moms200 kr
Nordish Market använder cookies för att ge dig bästa möjliga service. Genom att fortsätta använda vår sida tillåter du användningen av cookies. Mer information hittar du i vår sekretesspolicy.
Läs mer