Mjölk, miljö och hälsa - Hur hänger allt ihop?

Blogginlägg. Therese Ljungqvist

, Kommunikation och Näringslära, Nordish

Svenskarnas konsumtion av mejeriprodukter är en av de största i världen. Mjölk, grädde, ost och smör är viktiga komponenter i mångas matlagning och matvanor och det är inte konstigt att det blir en diskussion kring mejeriernas vara eller icke vara. Debatten om mejerier har varit på tapeten länge och kanske såg ni dokumentären ”Det vita guldet” som sändes på SVT i helgen, där mjölkindustrin fick sig en rejäl känga?

Diskussionen om mjölk landar ofta i två saker:

1. Mjölkens inverkan på miljön.

2. Mjölkens inverkan på hälsan.

Med tanke på det så är mejerier helt klart även en fråga för Nordish som brinner just för miljö- och hälsodebatten.

Som vanligt finns det flera sätt att se på saken och motsatta åsikter i ämnet. Men det finns en stor skillnad i mejerifrågan, vad gäller miljön så VET vi idag att mjölken står för en avgörande del i klimatpåverkan och att vi av den anledningen måste minska vår konsumtion. Medan när det gäller hälsofrågan så är det inte alls lika tydligt och enigt angående hur vårt stora intag av mejerier faktiskt påverkar oss.

Hur påverkas miljön?

Kor förbrukar rejäla mängder foderspannmål, vatten och energi vilket gör att växthusgasutsläppen för att producera mjölk blir väldigt stor, ungefär dubbelt så stor klimatpåverkan än exempelvis kyckling. Ost är en av de största miljöbovarna eftersom det krävs mycket mjölk för att få fram en ganska liten mängd ost. Många minskar på köttkonsumtionen men äter då istället mer ost, vilket egentligen inte är ett särskilt bra klimatval.

Men det är också viktigt att nämna att betande djur gör en stor insats för miljön genom att gynna ett rikt odlingslandskap, så betande kor kan också vara BRA för miljön. Idag är dock mjölkindustrin ansträngd, mjölkpriserna pressas och bönderna behöver effektiveras mjölkproduktionen så mycket som möjligt för att kunna konkurrera med den internationella marknaden. Kossor betandes på öppna landskap är idag sällsynt, inte minst utomlands. Därför är det viktigt att vi som konsumenter försöker köpa svenska mejerier och helst KRAV-märkt där korna får beta utomhus mer.

Mat utan mejerier

De generella råden som ges från våra myndigheter är att vi behöver minska vår konsumtion av mejerier för vår miljös skull. Det är inte sällan man hör personer säga ”Det är inga problem för mig att minska på köttet, men vegan skulle jag aldrig kunna bli, jag älskar mejerier för mycket”. Klart ni inte ska bli veganer om ni inte vill, men genom att öppna ögonen och vidga sina vyer i matlagningsvärden så inser man ganska snabbt att god mat inte behöver inkludera en massa mjölkprodukter. Nordish mat bygger på en väldigt liten del mejerier. Nästan alla maträtter på menyn går att få mjölkfria och med hjälp av oljor, grönsakspuréer och buljonger visar vi att man kan skapa krämighet och god smak utan stora mängder grädde och smör.

Det är inte enkelt att vara konsument idag och känna att man gör rätt val. På Nordish vill vi göra det enkelt för dig att äta en hälsosam och miljösmart måltid. Du gör det aktiva valet att välja oss och vi ser till att hålla vad vi lovar hela vägen.

Få uppdateringar från Nordish värld.

Ta del av våra spaningar, funderingar, nya maträtter och våra bästa lästips. Alltid med mat och hållbarhet i fokus.

Error Icon
Nordish Market logotype
Din delivery-korg är tom
Minsta ordervärde:200 kr
Totalt inkl moms200 kr
Nordish Market använder cookies för att ge dig bästa möjliga service. Genom att fortsätta använda vår sida tillåter du användningen av cookies. Mer information hittar du i vår sekretesspolicy.
Läs mer