Hur vet man vad som är mest hållbart?

Therese Ljungkvist, Hälsovetare och Kommunikatör

3 min läsning

”Ju mer du vet, desto mer inser du att du inte vet” – ett ordspråk min pappa ofta påmint mig om. Jag har länge nickat åt hans påstående men kanske är det exakt här och nu i skrivandet av detta inlägg som polletten trillar ner ordentligt. Ju mer kunskap man har inom något ämne desto mer förståelse har man för att saker och ting är komplexa och att det sällan finns ett givet svar.

Jag har jobbat som kostrådgivare i många år och i kostvärlden efterfrågas ofta ett enkelt svar, en enkel väg till hur man ska äta. Jag vet inte hur många gånger jag fått göra människor besvikna när jag gett diffusa och svävande reaktioner på deras kostpåståenden. ”Ja så kan man se det, men å andra sidan så… ”.

I och med mitt arbete med Nordish får jag ständigt en bättre inblick i hållbarhets-världen och förstår att inget är annorlunda här när det kommer till att ge klara besked. Det är svårt att ge raka svar eller att veta exakt vilken väg som är den bästa vägen att gå. En god gärning kan på längre sikt ha negativa effekter och något kan vara hållbart ur en synvinkel men kanske mindre hållbart ur ett annat perspektiv.

Något som vi på Nordish funderat en del på nu när vi är igång med allt omhändertagande av svinn från matbutikerna är huruvida ett arbete likt detta blir någon form av medhjälp till att butikerna kan fortsätta med att göra sig av med överflödsmat. Att man inte kommer åt det faktiska problemet – för stora inköp och att vi behöver tänka om kring utbud och tillgänglighet.

Det kan kännas som att sätta plåster på såren av vårdslöshet, när man egentligen har lust att säga ”Skärp till dig och var försiktig nästa gång!” Men det vore blåögt att tro att såren och vårdslösheten försvinner med hjälp av en tillsägelse. Nej självklart tar beteendeförändringar och lärdomar tid att träda i kraft och fram till dess får man fungera som någon form av förbandslåda. Och på samma vis som jag i min kostrådgivar-roll brukar säga att alla bra matval räknas så får man tänka på samma vis när det kommer till miljöfrågan. Ett plåster är bättre än ett blödande sår, och visst är man mer försiktig och aktsam med ett omplåstrat finger.

I takt med att man fyller på sin kunskapsbank inom ett område förstår man att det sällan är svart eller vitt, hållbart/inte hållbart, nyttigt/onyttigt. Allt är beroende av situation, förutsättningar och målsättningar. IDAG gör det en stor skillnad att vi kan minska mängden bra mat som hamnar i papperskorgen i matbutikerna, IMORGON kanske vi vet ännu bättre sätt. Det gäller att vara ödmjuk inför att man inte vet allt eller vet bäst, men att det inte betyder att vi inte ska göra något alls.

Få uppdateringar från Nordish värld.

Ta del av våra spaningar, funderingar, nya maträtter och våra bästa lästips. Alltid med mat och hållbarhet i fokus.

Error Icon
Nordish Market logotype
Din delivery-korg är tom
Minsta ordervärde:200 kr
Totalt inkl moms200 kr
Nordish Market använder cookies för att ge dig bästa möjliga service. Genom att fortsätta använda vår sida tillåter du användningen av cookies. Mer information hittar du i vår sekretesspolicy.
Läs mer