Hanterbarhet - Skapa positiv förändring ett steg i taget

Therese Ljungkvist, Hälsovetare och Kommunikatör, 31 okt 2019

2 min läsning

JAG BORDE VETA BÄTTRE!
Jag blir så trött på mig själv. Jag blir trött på att jag fattar dåliga beslut när jag egentligen VET bättre. Jag vet ju att jag slipper stressa om jag går upp 30 min tidigare eller att jag får ont i magen när jag äter vitlök. Jag vet att resultatet blir bättre om jag har planerat bra innan och jag är väl medveten om att det är en god idé att gå och lägga sig i tid istället för att titta ett till avsnitt av ”Succession”. Ändå fortsätter de där dåliga vanorna vecka efter vecka. ÅR efter ÅR.

Det här börjar bli ett coachingsamtal mellan mig själv och mig själv, det var kanske inte tanken. Men jag vill lyfta det här med vanor och beteenden. För när det kommer till hållbarhet, klimatsituationen och framtiden så ligger svaret i mångt och mycket att vi behöver tänka om, göra annorlunda – bryta mönster och ändra vanor. Det behöver förstås ske på en högre nivå i samhället men också på individnivå.

Som hälsocoach vet jag en hel del om vanor och jag vet att de är komplexa och många gånger svåra att påverka. Men jag vet också att det är långt ifrån omöjligt att göra en beteendeförändring och har sett så många häftiga livsstilsresor i mitt jobb.

En oerhört viktig del i att ändra en vana är att lyfta in begreppet HANTERBARHET. Vi vill så gärna få till de där stora förändringarna direkt och har sällan tålamod och kastar oss ut med nya vanor utan att ha prövat våra vingar innan. Om vi ställer in kikarsiktet på hållbara matvanor och ambitionen om att äta mat som är schysst mot planeten så kan förändringen att gå över till veganskt, säsong, ekologiskt, närodlat kännas ENORM. För min del hade det i princip inneburit att jag hade behöver tänka om kring ALLA mina vardagsmåltider. Dessutom hade det känts tungt att räkna bort mammas lasagne, ostmackan och fredagstacosen.

Här är det lätt att hamna i svart/vitt-tänk. När vi inte kan göra något till 100% gör vi det helst inte alls. Av samma anledning som att vi väntar in att börja träna till dess att vi har tid att träna 3-4 gånger per vecka så fortsätter vi med våra gamla matvanor med någon förhoppning om att längre fram kanske det kommer en skopa energi och inspiration att ge oss på den superhållbara veganska dieten.

ISTÄLLET kan ett mer konstruktivt steg i rätt riktning vara att införa några veganska/vegetariska måltider per vecka, här hemma försöker vi hålla oss till vegetariskt på veckodagarna. Och kanske bestämma sig för att den där ostmackan inte är förhandlingsbar i dagsläget men att fredagstacosen bannemej var lika god i vego-version.

Hanterbarhet handlar om att börja där man står och att ta små steg i rätt riktning för att hitta in i en positiv spiral som föder fler bra vanor. I ett coachingsamtal till mig själv säger jag att jag ska pröva att gå upp 15 minuter tidigare imorgon, och laga vegetariskt ikväll… kanske det här:
https://eatforum.org/learn-and-discover/delicious-beetballs-with-seasonal-veggies/

Få uppdateringar från Nordish värld.

Ta del av våra spaningar, funderingar, nya maträtter och våra bästa lästips. Alltid med mat och hållbarhet i fokus.

Error Icon
Nordish Market logotype
Din delivery-korg är tom
Minsta ordervärde:200 kr
Totalt inkl moms200 kr
Nordish Market använder cookies för att ge dig bästa möjliga service. Genom att fortsätta använda vår sida tillåter du användningen av cookies. Mer information hittar du i vår sekretesspolicy.
Läs mer