GRÖNT ÄGER (utan att överdriva)- 4 tips för att komponera näringsrika och mättande gröna rätter

Therese Ljungkvist, Hälsovetare och Kommunikatör, 15 dec 2019

2 min läsning

Kanske har du hört talas om filmen ”The Game Changers”? Kanske är du en av dom som efter att ha sett denna film rensade ut kylen på morgonyoghurten, baconpaketen och äggen. En dokumentär som framförallt tar ett hälso- och prestationsperspektiv på grön mat och som vill övertyga tittaren om att veganmat ska göra oss starka som oxar och friskare än aldrig förr.

Dokumentären har fått en hel del kritik för att ge missvisande fakta och lova för mycket av växtbaserad kost, och personligen blir jag trött på att man alltid måste ta i från tårna när man pratar mat och olika kosthållningars inverkan på vår hälsa. Vilket förstås blir bekräftat av att det är just när man tar i från tårna, pratar om överjävliga kropps- och träningsprestationer som det väcker intresse.

Kan det inte räcka med incitament så som att MER vegetarisk mat minskar risken för bl.a. hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer? Eller att animalieproduktion står för 15% av världens totala utsläpp av växthusgaser för att vi ska vilja äta mer grön mat?
Hörde jag ”JA!” på den frågan? Perfekt! Nu ska ni nämligen få ett gäng tips på hur ni bör tänka när ni komponerar era gröna rätter så att de blir ordentligt näringsrika och mättande. Annars blir det sisådär med hälsofördelarna och hållbarheten i att äta mer grönt.

  1. Ät grova grönsaker

Låter ungefär lika tråkigt som ordet ”råkost” men grova grönsaker är långt från tråkigt och dessutom viktigt om den gröna maten ska ge dig de vitaminer, mineraler och den mättnad du behöver. Isbergssallad med tomat och gurka får lämna plats åt kål, broccoli, blomkål, rotfrukter.

  1. Välj fullkorn för mer näring

Fullkornsprodukter ger mer näring och mättnad än snabba kolhydrater. Järn - en mineral som kan vara lite knepig att få till via vegansk kost finner du mer av i fullkorn istället för vetemjöl exempelvis.

  1. Bli bästis med baljväxter

När man plockar bort proteinkällor så som kyckling, fisk och ost så behöver vi fylla upp med växtvärldens bästa proteinalternativ nämligen baljväxterna. Linser, ärtor, bönor är toppen! Sojabönan är den baljväxt som ger så kallat ”fullvärdigt protein” dvs ger alla nödvändiga aminosyror. Men genom att kombinera kikärtor eller bönor med exempelvis ris eller bulgur så skapar du också en vegansk måltid med fullvärdigt protein.

  1. Nötter och frön är tipptopp

För att få i oss nyttiga fettsyror, få upp energiinnehållet i maten och för att det helt enkelt är gott så är det bra att toppa sina gröna rätter med frön och nötter. Att ringa lite god svensk rapsolja är inte heller ett dumt alternativ. Nordish-style.

För en tid sedan gjorde vi på Nordish Kitchen en näringsberäkning av våra maträtter och kikade på hur vi ligger till när det kommer till att göra grön mat som mättar och fyller upp näringskvoterna. Vår veganska rätt Earthy Beetballs ger 2/3 av det dagliga rekommenderade c-vitaminintaget, 1/3 av det järn och magnesium vi behöver per dag och dessutom rejält med nyttiga fettsyror och fiberrika kolhydrater och tillräckligt med protein.
Blir du också taggad på att äta mer grön mat?

Få uppdateringar från Nordish värld.

Ta del av våra spaningar, funderingar, nya maträtter och våra bästa lästips. Alltid med mat och hållbarhet i fokus.

Error Icon
Nordish Market logotype
Din delivery-korg är tom
Minsta ordervärde:200 kr
Totalt inkl moms200 kr
Nordish Market använder cookies för att ge dig bästa möjliga service. Genom att fortsätta använda vår sida tillåter du användningen av cookies. Mer information hittar du i vår sekretesspolicy.
Läs mer