BÄST FÖRE-DATUMET ain’t nothing but a number.

Therese Ljungkvist, Hälsovetare och Kommunikatör

3 min läsning

”När lagade jag den här grytan, var det nu i veckan tro?”, du luktar ner i matlådan, det luktar bra – tomat, timjan…”Men luktar det inte lite konstigt också?” du sniffar en gång till ”nä det var nog förra veckan vi åt den här maten, och jag vill inte riskera någon magsjuka, det får nog bli papperskorgen ändå”. Någon som känner igen sig? Osäkerheten kring om maten är bra eller dålig och framförallt oron för att bli sjuk.

Vi slänger enorma mängder mat, och en stor del av matsvinnet kommer från restaurangkök och hushållen. Visst ska vi hålla oss på den säkra sidan och äta bra mat men statistik visar att en stor del mat slängs helt i onödan eller hade kunnat undvikits att bli slängt om vi tog bättre hand om det från början.

Vi har låtit våra kockar Fabian och Fabian sammanfatta deras bästa tips för att ta bättre hand om maten och hur man enkelt kan avgöra om maten är ätlig eller inte.

Att minska matsvinnet i hemmen kan göras som en trestegs-raket.

Första stegethandlar om att se över sina inköpsvanor och HUR man handlar. Den lilla men väldigt betydelsefulla skillnaden att först kika i kyl/frys/skafferi vad man har innan man handlar och på så vis undvika att köpa hem dubbelt av en massa råvaror som du kanske sedan inte hinner äta upp. Men främst att man har koll på vad man har hemma och att man skapar måltider utifrån det istället för att handla hem helt nya grejer och låta den där gulnade broccolibuketten i kylskåpet ligga för länge och bli dålig.

Steg tvåhandlar om att ta väl hand om den mat man köpt hem. Som vi skrev ovan så kan väldigt mycket mat undvikas att bli slängd om man bara tar lite bättre hand om den från start – ger den lite mer kärlek och omsorg. Det kan handla om att:

-Sänka temperaturen någon grad i kylen, då håller maten längre.

-Förvara saker rätt. Potatis vill ligga mörkt och svalt, sparris mår toppen av att ligga inlindad i en fuktad handduk och örter gillar att stå i vatten.

-Ta hand om dina rester. Ställ in överbliven mat så snabbt som möjligt i kylen. Lite kokt potatis, sista bladspenaten och ostskalken kan bli en drömmig omelett. Eller varför inte göra restpizza på veckans olika matrester – stor chans att du hittar en ny favoritpizza-kombo.

-Frys in, pickla, torka, salta, ett vinnande hållbarhetskoncept sen urminnes tider.

Tredje steget för att slänga mindre mat bygger på dina sinnen SYN, LUKT och SMAK. Sluta slänga saker utifrån ett bäst före-datum, lita istället på ditt eget omdöme.  Kanske har du sett att det på vissa mjölkpaket står ”bäst före men ofta bra efter” och det är exakt i den riktningen vi behöver gå. Bäst före-datum är inget att stirra sig blind på, om maten förvarats bra så håller den många gånger långt efter dessa satta datum. I TV-programmet ”Maträddarna” kunde vi exempelvis se hur filmjölk, ägg, bacon som gått ur datum för 3-4 månader sedan var felfria och smakade toppen.

Om mat inte luktar illa, har synligt mögel eller smakar konstigt så är den allra oftast fullt ätlig. Rotfrukter, grönsaker, frukt som ser lite skrumpen ut är det absolut ingen fara med, det är bara att det avdunstat vatten från dom, men näringsinnehållet är ofta finfint och smaken kan till och med vara rikare. Gör soppor, smoothies, puréer på det, och kanske en god örtolja på örter som tappat stinget. Bäst före-datumet ain’t nothing but a number.

Få uppdateringar från Nordish värld.

Ta del av våra spaningar, funderingar, nya maträtter och våra bästa lästips. Alltid med mat och hållbarhet i fokus.

Error Icon
Nordish Market logotype
Din delivery-korg är tom
Minsta ordervärde:200 kr
Totalt inkl moms200 kr
Nordish Market använder cookies för att ge dig bästa möjliga service. Genom att fortsätta använda vår sida tillåter du användningen av cookies. Mer information hittar du i vår sekretesspolicy.
Läs mer