10 klimatsmarta tips i vardagen

Blogginlägg. Therese Ljungkvist

, Kommunikation och Näringslära, Nordish

Vi försöker ju självklart leva som vi lär när det kommer till att äta klimatsmart och att vara medvetna om vår miljöhälsa i allmänhet. Oftast går det bra men inte varje gång, och det finns alltid nya smarta saker att lära sig när det kommer till att minska sin miljöpåverkan. Nedan har vi listat några tips på saker som vi försöker tänka på när vi ska vara lite trevligare mot vår planet!

  1.    Ät efter vad som är i säsong och välj gärna lokalproducerat. På så vis minskar du miljöbelastningen från långa transporter och bidrar inte till utarmning av våra matjordar från de industriella storjordbruken.

  1.    Ät mindre kött. Köttkonsumtionen nämns ofta som den värsta klimatboven. Att minska köttätandet är det absolut viktigaste vi kan göra för att minska matens klimatpåverkan. In med mer vegetariskt, välj dina tillfällen att äta kött och välj ditt kött väl (ekologiskt/vilt).

  1.    Köp inte hem mer mat än ni kommer äta upp. Det kan låta självklart, men faktum är att hushållen står för en väldigt stor del av allt matsvinn. Vårt tips är att börja vara lite tråkig mot dig själv ett tag och bara köpa det absolut mest nödvändiga vid nästa tur till matbutiken. När du sedan har rensat ut lite i skafferiet och kylen så blir det tydligt vilka produkter du faktiskt saknar och vilka du verkligen kan leva utan. Om du vill ha lite tips på hur man lagar grym mat på rester så kan vi rekommendera bloggen/instagramkontot Portionen Under Tian.

  1.    Källsortera så att vi kan nyttja våra resurser om och om igen och på så vis spara en massa energi. Visste du att Sveriges totala pappersåtervinning motsvarar en miljon träd? Och mer kan vi spara!

  1.    Nej till reklam! På tal om papper och träd så kan du genom att sätta upp en liten lapp om att du inte vill ha reklam i din brevlåda spara naturen 50 kg papper per år.

  1.    Missa inte locket på kastrullen när du lagar mat och undvik på så vis att värme (energi) sipprar ut. Om du ska koka upp vatten är det bäst att använda en vattenkokare innan du lagar vidare på spisen – tids och energisparande.

  1.    Undvik plastkassen när du handlar. Vi är många som har ett berg av plastpåsar hemma och framförallt så är de enorma plastbergen som finns omkring på vår jord ett fruktansvärt miljöproblem. Att skippa plastpåsarna är en bra start till att minska plastförbrukningen.

  1.    Haffa energitjuvarna i hemmet. En igen-isad frys, dragiga fönster eller inkopplade laddare som ligger omkring i hemmet är alla saker som drar mycket energi i onödan.

  1.    Det finns flera bra appar att ladda ner som hjälper till med både info och påminnelser till att leva mer hållbart. Miljöjakten är en app som ökar motivationen till fler miljösmarta val med hjälp av ett kul poängsystem. Karma är en app som bidrar till att minska vårt matsvinn genom att ge privatpersoner chansen att köpa överbliven bra mat från restauranger och livsmedelsbutiker till en billig peng.

  1.    Res med tåg istället för flyg. Flygresor utgör en stor del av våra klimatpåverkande utsläpp och tåget är ett överlägset bättre transportmedel ur klimatsynpunkt. Ta tåget på dina tjänsteresor eller ännu bättre, ersätt med telefon- och videokonferenser. Och om du planerar en resa framöver, kika gärna på närmare resmål eller varför inte upptäcka Europa via tåg?

Få uppdateringar från Nordish värld.

Ta del av våra spaningar, funderingar, nya maträtter och våra bästa lästips. Alltid med mat och hållbarhet i fokus.

Error Icon
Nordish Market logotype
Din delivery-korg är tom
Minsta ordervärde:200 kr
Totalt inkl moms200 kr
Nordish Market använder cookies för att ge dig bästa möjliga service. Genom att fortsätta använda vår sida tillåter du användningen av cookies. Mer information hittar du i vår sekretesspolicy.
Läs mer